Chodzi mi o smar do łańcucha. Czy jesteście zadowoleni czy nie ? Czego używacie i na co chcielibyście zmienić... itd. Od 97-14 roku używałem zielonego finish line. Raz, dwa lata temu przewinęła mi się 100ml buteleczka czerwonego ale zużywając ją w ciągu roku uznałem to za nieporozumienie ze strony tej firmy. Z racji tego, że w "moim" sklepie zabrakło chwilowo finisha kupiłem to http://www.rohloff.de/de/...loff/index.html
I teraz mam pytanie, do tych (jeśli tacy są), którzy go używali - czy mają smar/olej do łańcucha jeszcze lepszy (bo ja nie mam) ??? Jeśli tak, to jaki ???
Pozdr
dobry olej typowo łańcuchowy po aplikacji odparowuje(rozpuszczalnik)pozostawiając niebrudzącą powłokę
a olej niededykowany pozostaje lepki(brudzi,zbiera kurz itp.)
marka ma niewielkie znaczenie-dużo ważniejsze aby go systematycznie używać
Smar do łańcucha takiej samej jakości wykonamy w domu. Potrzeba do tego nam benzyna plus olej silnikowy. W słoiczku mieszamy benzynę z olejem w proporcjach na pięć części benzyny jedną część oleju silnikowego. Następnie słoiczek z tak przygotowanym roztworem podkładamy pod tylne kółeczko przerzutki tak żeby nam się częściowo zanurzyło. Kręcimy łańcuchem do tyłu. łańcuch nam się ładnie wypłucze ze wszelkich brudów. Następnie wycieramy łańcuch do całkowitej suchości benzyna nam wyparuje zostanie olej który bedzie nam smarował łańcuch, zostanie tam gdzie być powinie wewnątrz w ogniwach. Tak możemy sobie co jakiś czas konserwować nasz łańcuch zajmuje to chwilę łańcuch pozostaje czysty nie czepia się go żaden syf.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum